Stille Steeg Oost 30 3823ZL Amersfoort

Skills-based Hiring

Skills-based Hiring in de sector Zorg en Welzijn

Hallo allemaal, Matthias hier! Vandaag duiken we in de wereld van skills-based hiring, speciaal gericht op onze sector: zorg en welzijn. Weg met de cv-stapels en hallo tegen een aanpak waar vaardigheden centraal staan!

Waarom kiezen voor skills-based hiring in de zorg?

In onze sector zijn vaardigheden soms letterlijk van levensbelang. Of het nu gaat om medische technieken of empatisch vermogen, skills-based hiring helpt ons te focussen op wat echt telt. Dit betekent meer inclusiviteit en minder vooroordelen, en dat kunnen we goed gebruiken in onze diverse en dynamische werkomgeving.

Let wel op de valkuilen!

Skills meten is uitdagend, vooral die oh-zo-belangrijke soft skills zoals empathie en communicatie. En hoewel het verleidelijk is om iemand aan te nemen die nu perfect past, denk ook aan de toekomst. Heeft deze persoon de potentie om mee te groeien met veranderingen in onze sector?

En nu?

Skills-based hiring is een krachtige tool, maar geen wondermiddel. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het beoordelen van directe vaardigheden en het inschatten van potentieel. En laten we eerlijk zijn, integratie van nieuwe teamleden kost tijd, maar die investering betaalt zich uiteindelijk uit in betere zorgverlening.

Laten we dus de stap wagen en niet bang zijn, maar altijd met oog voor de unieke behoeften van onze sector. En als het even tegenzit, dan leren we daar weer van.

Tot de volgende keer! Laat me weten hoe skills-based hiring jullie teams verrijkt of stuur me jullie ervaringen. Samen leren is samen groeien!

Matthias Zomer
Interim Adviseur Zorg | 06 – 372 873 62 

#informeernaarbeschikbaarheid #beschikbaar

Assistentie nodig bij het ontwikkelen van een werkwijze voor Skills-based Hiring? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten