Stille Steeg Oost 30 3823ZL Amersfoort

Gele Kaart voor Zorgorganisaties: Het Signaal van het Groeiende Aantal ZZP’ers

Het groeiend aantal zzp-ers is een doorn in ons oog”, “Ze verdienen nog meer dan de teamleider”, “Vertrekt ie en komt terug als zzp-er, belachelijk”, “Ze pakken alleen de mooie uren”, “Door de hoge kosten van de zzp-ers kunnen wij de extraatjes voor onze bewoners niet meer doen“.

Zomaar een aantal opmerkingen over zzp-ers die ik regelmatig hoor. Als ik alle berichten mag geloven zijn zzp-ers in de zorg een groot probleem. Zij worden weggezet als het ultieme kwaad, de zondebok van de sector. En dan ook nog die torenhoge tarieven. “Verschrikkelijk, we staan machteloos”. Maar wat blijft er onderaan de streep eigenlijk voor de zzp-er over? Heel weinig en je wordt ook nog met de nek aangekeken, geen fraaie positie hoor! 

Ik zeg op mijn beurt: het grote aantal zzp-ers is een gele kaart voor zorgbestuurders. Elke vertrekkende medewerker is namelijk een gele kaart voor de organisatie. Je zou het je echt moeten aantrekken. Er buikpijn van krijgen. Om vervolgens te investeren in duurzaam werkgeverschap. Waarbij je aan medewerkers vraagt wat je voor hen kan betekenen. In plaats van andersom. Medewerkers centraal.

Als bestuur en management beter voor hun medewerkers zouden zorgen dan hebben zorgprofessionals minder redenen om zzp-er te worden. Eigenlijk maak je het als organisatie wel heel bont als jouw medewerkers zzp-ers worden. Deze eerlijke zelfreflectie zie ik nauwelijks plaatsvinden. Het blijft bij wijzen naar de ander. Terwijl er toch ook voorbeelden zijn van zorgorganisaties die op een geweldige wijze hun medewerkers behouden.

Aantrekkelijkere werkgevers behouden zorgprofessionals.
Door verschillende strategieën te implementeren, kunnen zorgorganisaties een aantrekkelijkere werkgever worden, waardoor de behoefte voor zorgprofessionals om als zzp’er aan de slag te gaan kan afnemen. Dit vraagt om een eerlijke zelfreflectie en de bereidheid om echt te investeren in het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers.

Zorgorganisaties moeten actief programma’s bieden die gericht zijn op het welzijn van hun medewerkers, inclusief stressmanagement, mentale gezondheidsondersteuning en fysieke gezondheidsprogramma’s.

Dit moest ik even kwijt.

Matthias Zomer

Strategisch Adviseur Zorgorganisaties
#ruimtevoornieuweopdracht

 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten